Article
Article elaboració de panellets castanyada

Els panellets s'inscriuen en el sistema de qualitat diferenciada de la Unió Europea com una ETG (Especialitat Tradicional Garantida), una certificació que determina 'un producte agrícola i alimentari que s'ha obtingut a partir de matèries primeres tradicionals, té una composició tradicional o s'ha obtingut mitjançant un mètode de producció o transformació tradicional. S'elaboren amb una massa dolça feta amb sucre, ametlla crua mòlta, ou i ratlladura de llimona. Per l'exterior es recobreixen amb una capa de pinyons. El conjunt s'enforna i es deixa refredar.
El projecte va tenir quatre etapes: a la primera sessió vam fer la massa barrejant els ingredients principals. A la segona vam fer les formes i els tipus amb els diferents ingredients auxiliars que els van donar diferents qualitats organolèptiques, i els vam enfornar. La tercera sessió la vam dedicar a l’etiquetatge i l’envasat i presentació per deixar el producte llest per la fase final. L’útima etapa va consistir en fer la publicitat, venta i distribució del producte entre el professorat de l’institut.
La nostra gamma de panellets va ser de 6 tipus: de coco, cacau, d’ametlla , de codony,de taronja i els tradicionals de pinyons. En vam fer 400 seguint la recepta que exposem a continuació. Cal dir també que la melmelada i ralladura de taronja confitada la vam elaborar nosaltres així com el codonyat.
Recepta de panellets:
Ingredients per aprox. 1kg de panellets (uns 50 de mida mitjana-petita):
Ingredients per a la base (el massapà):
● 500 g d’ametlla crua mòlta (farina d’ametlla)
● 400 g de sucre
● 100 g d’aigua
● ratlladura de llimona
1 ou sencer
Ingredients alternatius: cacau, coco, pinyons, ametlles, ralladura de taronja, melmelada de taronja i codonyat
En un bol hi posem el sucre, l’ametlla mòlta, la ratlladura d’una llimona i l’aigua. Barregem bé, i formem la massa per deixar-la reposar. Un cop reposat, donem forma als panellets i els decorem:
- els de pinyons i ametlles els suquem amb l’ou batut perquè s’encanxin bé amb el massapà.
- Si en fem de coco o cacau, hi afigerem al massapà el cacau i el coco. Els de coco els vam donar la típica forma de bolet i els de cacau, els vam arrebossar amb sucre i els vam farcir amb xocolata atemperada.
- Per fer els de taronja, vam afaegir melmelada de taronja i ralladura de taronja confitada.
- I els de codonyat els vam farcir amb un troç de condonyat.
Amb el forn preescalfat a 250º a dalt i a baix, els enfornem durant 2-3 minuts o fins que vinguin doradets. Ens han de quedar cruixents per fora i tendres per dins.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada